Çini,Seramik,Desen,İşleme,Oya


İznik ve Kütahya Çini Sanatı ve Tarihçesi PDF Yazdır E-posta
TÜM SANATLAR|| ETKİNLİKLER - Çini,Seramik,Desen,İşleme,Oya
Yazar Prof. Dr. Şerare Yetkin   
Salı, 02 Şubat 2010 05:09


( İznik Çinisi)

M.Ö. 3000 yılının ilk yarısında mimari ile tanışan çiniler, İslam mimarisinde M.S. 9. Yüzyılda kullanılmaya başlamıştır.

Selçuklular'ın 1071'de Bizanslılar`ı yenmesinden sonra Anadolu, hem Selçuklular hem de çiniler için yeni bir vatan olmuştur.

Bu topraklardaki çini sanatı, 13. Yüzyılda Selçuk mimarisinin doruğa ulaştığı dönemde gelişmiş ve buna bağlı olarak da pek çok camii, medrese, türbe ve saray duvarları çinilerle bezenmiştir.

Başlıca turkuaz, kobalt ve mor renklerin kullanıldığı geometrik desenli çini ve çini mozaikler iç mekanlarda tercih edilirken dışta da sırlı veya sırsız tuğlalar kullanılmıştır. 14. yüzyılda Anadolu Çini sanatı Osmanlılar ile birlikte yeni bir boyut kazanmıştır. Türkler iç ve dış mimari süslemenin en renkli kolu olan çini sanatını, asıl büyük ve sürekli gelişmesini Anadolu Türk mimarisinde göstermiştir.

Çini yapımında önemli bir aşama sayılan mozaik çini tekniğinin ilk örneklerine Karahanlılar ve Büyük Selçuklular döneminde İran'da rastlanır. Anadolu Selçukluları döneminde bu usul daha da geliştirilir. Çeşitli renklerde sırlanmış levhaların alçı zemin üzerinde bir araya getirilmesiyle oluşturulan bu yüksek seviyeli teknik, XIII. yüzyılda Anadolu'da geniş bir kullanım alanı bulur.

Salı, 24 Ağustos 2010 11:36 tarihinde güncellendi
 
Türk Çini Sanatı, Selcuklu, Osmanlı Çiniciliği PDF Yazdır E-posta
TÜM SANATLAR|| ETKİNLİKLER - Çini,Seramik,Desen,İşleme,Oya
Yazar çeşitli kaynaklar   
Salı, 02 Şubat 2010 05:06

iz30dt10mez8.jpg

 

Türklerde iç ve dış mimari süslemenin en renkli kolu olan çini sanatı, asıl büyük ve sürekli gelişmesini Anadolu Türk mimarisinde göstermiştir. Çeşitli tekniklerle zenginleşen bu süsleme sanatı, hep mimariye bağlı kalmış, onun üstünlüğünü ezmemiş, ama renkli bir atmosfer yaratarak mekan etkisini arttırmıştır. Türk mimarisinde çini süslemenin kullanımını çok eski tarihlere kadar indirebiliriz. Uygurların, Karahanlıların, Gaznelilerin, Harzemşahların ve özellikle İran’da Büyük Selçukluların mimarisinde çininin az da olsa kullanıldığı bilinmektedir. Bu sanat dalı, Anadolu Selçukluları ile çok yaygın ve çeşitli tipteki mimari yapıtlar üzerinde büyük bir gelişme göstererek varlığını günümüze kadar sürdürmüştür. Her dönemin çini süslemesi, daha önceki dönemin teknik üstünlüğünü sürdürmekle birlikte yeni teknik buluş ve renklerle bu sanatı zenginleştirmiştir.

Salı, 24 Ağustos 2010 11:33 tarihinde güncellendi
 
Dünya ve Türk Seramik Sanatının Gelişimi PDF Yazdır E-posta
TÜM SANATLAR|| ETKİNLİKLER - Çini,Seramik,Desen,İşleme,Oya
Yazar Değişik kaynaklard   
Salı, 02 Şubat 2010 05:05

http://profile.ak.fbcdn.net/object3/524/12/n27185664885_6755.jpg

SERAMİĞİN TARİHÇESİ

Seramiğin tarihçesi insanların ateşi bulmaları ile başlamaktadır. Suyu taşımak, muhafaza edebilmek için kaplar yapma zorunluluğundan seramik doğmuştur. Yüzyıllar boyunca, kap kacak yapımında kullanılmış, gerek eski çağlarda gerekse günümüzde yapı tuğlası üretiminde yararlanılan bir gereç olmuştur.

Çeşitli kültürlerin yaşadığı bir bölge olması sebebiyle Anadolu'da yapılan birçok arkeolojik kazı sonucu tarihe ışık tutan seramik eserlere rastlanmıştır. İlk kez yeni taş döneminde çıkan seramiğin en eski örnekleri Anadolu'da, Hacılar, Çatalhöyük, Beyce Sultan, Demirci höyük vb. arkeoloji kazılarında bulunan seramik kaplardır. Bu yapıtlar bezemelerinin yanı sıra biçimleri ile de dikkat çekmektedirler. M.Ö. 3500 Kalkalitik devir, M.Ö. 2500 - 1000 Truva, Hitit, M.S. 11. Ve 13. Yüzyıllarda Selçuklu, 10. Yüzyılda Anadolu'ya gelen Osmanlılar, Selçuklulardan kalan seramik kültürünü sürdürerek 15. Yüzyılda kendi özelliğini oluşturmuş, belli dönemlere damgalarını vurmuş ve hepsi birbirinden güzel örnekler bırakmışlardır.


İlk kaynaklarını Anadolu dışındaki Türk seramiğinden alan Anadolu seramik sanatı, Osmanlı devrinde tamamen kendine özgü bir gelişme göstermiş, tercih edilen, ihraç edilen eserler vererek ilgi görmüştür. Hokka, kase, ibrik, sürahi, kadeh, kandil, kupa, gülabtan, buhurdanlık, tütsü kabı vb., tabaklar sert beyaz hamur, sır altı tekniğiyle yapılmıştır.


Seramik malzeme üretiminde kullanılacak olan kil, üretilecek malzeme türüne göre, karıştırıcı, ıslatıcı makinelerde şekillendirilebilmeleri için gerekli su miktarı ilave edilmek suretiyle homojen bir hamur elde edilmeye çalışılır. Seramik malzemesi, elle, kalıplama, presleme, döndürme, filaj veya etraj, döküm teknikleri ile şekillendirilmektedir.

Salı, 24 Ağustos 2010 11:38 tarihinde güncellendi
 
Tarihte seramik,ve çömlekçilik, PDF Yazdır E-posta
TÜM SANATLAR|| ETKİNLİKLER - Çini,Seramik,Desen,İşleme,Oya
Yazar Değişik kaynaklard   
Salı, 02 Şubat 2010 04:57

http://img.sabah.com.tr/im/2008/06/19/1F97DEFBEB04CB4B8AF3A575r.jpg

Seramik Genel Tanımıyla;


Organik olmayan (inorganik) malzemelerin oluşturduğu bileşimlerin, çeşitli yöntemler ile şekil verildikten sonra sırlanarak veya sırlanmayarak sıcaklık ile pişirilerek sertleştirilip dayanıklılık kazandırılması bilim ve teknolojisidir. Günümüzde teknoloji seramiklerinin üretim süreçleri klasik tanımdan oldukça farklılık gösterir. Teknoloji seramikleri spesifik (kimyasal, mekaniksel ve fiziksel) özelliklerin geliştirilmesi amaçlı süreçleri içerir. Her iki üretimde de pişirim esastır.

Pazar, 30 Mayıs 2010 04:52 tarihinde güncellendi
 


Şiir/Okunma
889/42509
Makale/Okuma
581/45982
Grup/Bülten
7/2
Forum/Mesaj
1/10
Video/Yorum
9/23
Galeri/Fotoğraf
47/679
Son Üyemiz
Mehmet ...
Toplam/Aktif
181/181

Beni Twitter`da takip et

HOŞGELDİNİZ

Facebook ile UYE Ol

Reklamlar

Yazı Reklamlar:
Ücretsiz Domain Hosting
Web Sitesi Kampanyası. Şimdi Siteler Hosting ve Domain Hediyeli Anahtar Teslimi...
Hostingler Sudan Ucuz
300 MB Alan 24,99 TL 'den Başlayan linux ve Windows Hostingler. Üstelik İsteyene Cpanel isteyene Plesk Yönetim Panelleri...
Harika Kitaplık Modelleri
Dekoratif,Farklı Kitaplık Modelleri Odanızın Havasını Değiştirin!

FACEBOOK HAYRAN KUTUSU